بیمه اختیاری چیست؟ انواع، شرایط، مزایا و معایب بیمه خویش فرما

بیمه اختیاری چیست؟ انواع، شرایط، مزایا و معایب بیمه خویش فرما

بیمه از واژه‌های آشنا برای افراد جامعه بوده و همگی کم و بیش اطلاعاتی درباره انواع و شرایط آن داریم. کلیه بیمه‌های تحت نظر سازمان تامین اجتماعی به دو بخش بیمه اختیاری و بیمه اجباری تقسیم می‌شوند. اما بیمه اختیاری چیست و استفاده از آن چه لزومی دارد؟

بیمه همواره از ارکان بسیار مهم در زندگی امروز به شمار می‌آید. بدین ترتیب برخورداری از بیمه‌هایی مانند بیمه اختیاری برای افرادی که تحت پوشش و حمایت بیمه اجباری از طرف هیچ کارفرمایی قرار نگرفته‌اند، امری ضروری خواهد بود. از این ‌رو قصد داریم در این مقاله از سایت یاری رسان تامین توضیحات جامعی را در رابطه با اینکه بیمه خویش فرما چیست؟ ارائه داده و همچنین به شرح انواع، شرایط، مزایا و معایب بیمه اختیاری بپردازیم.

بیمه اختیاری چیست؟

قبل از پرداختن به این امر که بیمه اختیاری چیست بهتر است نخست با انواع مختلف بیمه در سازمان تامین اجتماعی بیشتر آشنا شویم. خدمات سازمان تامین اجتماعی در خصوص بیمه به دو گروه بیمه اجباری و بیمه اختیاری یا همان بیمه خویش‌فرما تقسیم می‌گردد. بیمه اختیاری برای افرادی مناسب است که فاقد کارفرما بوده و شخصاً اقدام به راه‌اندازی کسب و کار کرده‌اند.

سایر افرادی که دارای بیمه خاصی نبوده‌اند نیز می‌توانند اقدام به ثبت‌نام بیمه اختیاری نمایند. البته باید به این نکته توجه داشت که افراد با سابقه پرداخت حداقل سی روز حق بیمه تامین اجتماعی می‌توانند بیمه اختیاری شوند. این اشخاص در واقع همان افرادی هستند که زمانی شاغل بوده و در حال حاضر به دلیل عدم اشتغال یا نداشتن کارفرما از پوشش خدمات بیمه‌ای اجباری خارج شده‌اند.

اشخاص فوق می‌توانند جهت تحت پوشش قرار گرفتن بیمه به صورت اختیاری، میزان حق بیمه خود را ابتدا مشخص کرده و سپس به‌صورت مستمر اقدام به پرداخت آن نمایند. برای این امر نیاز به مراجعه حضوری متقاضی به شعبه تامین اجتماعی نبوده و می‌تواند از طریق سایت es.tamin.ir اقدام به انعقاد قرارداد بیمه خویش فرما نماید.

اگر در مورد قوانین کار نیاز به مشاور بیمه دارید می توانید مقاله: راه‌های دریافت مشاوره بیمه تامین اجتماعی را بخوانید!

انواع بیمه اختیاری

انواع بیمه اختیاری چیست؟ بیمه اختیاری از زیرشاخه‌های بیمه خویش‌فرما تامین اجتماعی محسوب شده که خود نیز به دو دسته‌بندی تقسیم می‌گردد که عبارت‌اند از:

  • بیمه اختیاری که طیف وسیعی از انواع تعهدات بیمه از جمله بهداشت و درمان، مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی، مستمری بازماندگان و غیره را شامل می‌شود.
  • بیمه مربوط به صاحبان حرف و دیگر مشاغل آزاد نیز برای افرادی که شخصاً اقدام به کارآفرینی و راه‌اندازی کسب و کار نموده‌اند مناسب بوده و اشخاص می‌توانند با پرداخت حق بیمه خود به‌صورت ماهیانه از مزایای مربوط به آن بهره‌مند شوند. این نوع بیمه در واقع همان بیمه خویش‌فرما است که بسیاری از متقاضیان برای بهره‌مندی از مزایای بیمه، اقدام به درخواست آن می‌نمایند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع بیمه مقاله: بیمه چیست را بخوانید!

بیمه اختیاری با بیمه اجباری چه تفاوتی دارد؟

سوالی که برای اکثر افراد ممکن است پیش بیاید این است که تفاوت بیمه اجباری با بیمه اختیاری چیست؟ در بیمه‌ اجباری، کارفرما حق بیمۀ سهم بیمه شده را هر ماه از حقوق وی کسر و به همراه سهم خود به سازمان تامین اجتماعی می‌پردازد.

تفاوت بیمه اختیاری و بیمه اجباری

اصطلاح اجباری در این بیمه نشان می‌دهد که کارفرما بر اساس مقررات بیمه‌ای، موظف به پرداخت حق بیمه مربوط به پرسنل خود است. اما در بیمه‌های اختیاری و دیگر مشاغل آزاد که به‌عنوان بیمه خویش‌فرما محسوب می‌شود، افراد باید شخصاً حق بیمه خود را در زمان مشخص در بازه زمانی مشخص واریز نمایند.

همان‌طور که اشاره شد بیمه اختیاری به اشخاصی تعلق خواهد گرفت که تحت پوشش هیچ‌گونه بیمه‌ای نبوده و با انجام آن می‌توانند از کلیه مزایای مربوط به این بیمه استفاده نمایند. به جز موارد فوق میزان درصد حق بیمه نیز در بیمه‌های اختیاری و اجباری متفاوت بوده و همچنین تنها افرادی که دارای بیمه اجباری هستند مشمول دریافت حق بیمه بیکاری و غرامت دستمزد ایام بارداری و بیماری خواهند شد.

برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله مفاصا حساب بیمه چیست را بخوانید!

مزایای بیمه اختیاری

مزایای بیمه اختیاری چیست؟ اطلاع از مزایای مختلف بیمه اختیاری به متقاضیان این امکان را می‌دهد تا با اهمیت این بیمه بیشتر آشنا شوند. از این رو با تحت پوشش قرار دادن خود تحت بیمه اختیاری می‌توانند از مزایای آن بهره‌مند شوند. برخی از مهم‌ترین مزایای بیمه اختیاری عبارت‌اند از:

  • بیمه اختیاری امکان استفاده از پوشش‌های درمانی مختلف را برای شخص فراهم می‌سازد.
  • با توجه به میزان سابقه جهت پرداخت حق بیمه امکان بازنشستگی و دریافت مستمری متناسب با آن برای فرد وجود خواهد داشت.
  • در صورت از کار افتادگی کامل نیز مستمری برای فرد برقرار خواهد شد.
  • همچنین بیمه اختیاری پوشش‌های مربوط به خدمات کفن و دفن و فوت افراد را نیز متقبل می‌شود.
  • اما دیگر مزایا و بهره‌مندی‌های افراد در خصوص انجام بیمه خویش فرمایی چیست؟ کمک هزینه مربوط به اروتز و پروتز و همچنین ارائه لوازم کمک پزشکی از جمله مزایای بسیار مهم بیمه اختیاری به شمار می‌آید.
  • حقوق مستمری متقاضی بیمه اختیاری بعد از فوت وی به خانواده تعلق خواهد گرفت.

بر اساس مزایای فوق شمار زیادی از اشخاص تصمیم می‌گیرند تا قسمتی از درآمد و حقوق خود را جهت پرداخت حق بیمه اختیاری اختصاص دهند.

در تعریف سازمان تامین اجتماعی اروتز این‌گونه تعریف شده است: به وسایل کمک پزشکی گفته می شود که برای بهبود عملکرد عضوی که دچار اختلال شده است به کار می‌رود.(مانند عینک، سمعک)

معایب بیمه خویش فرما

بعد از پرداختن به مزایای بیمه اختیاری، به این مبحث می‌پردازیم که معایب بیمه اختیاری چیست؟

  • فردی که تحت پوشش بیمه اختیاری قرار گرفته است واجد شرایط برای دریافت بیمه بیکاری نخواهد شد.
  • همچنین بانوان برخوردار از بیمه اختیاری امکان دریافت غرامت جهت دوران بارداری را نخواهند داشت.
  • بر اساس این بیمه، غرامت دستمزد دوران بیماری به شخص بیمه شده تعلق نمی‌گیرد.
  • همچنین کمک هزینه مربوط به ازدواج نیز به فرد بیمه شده و خانواده وی پرداخت نمی‌گردد.
  • فرد بیمه شده شخصاً باید حق بیمه اختیاری را به‌صورت کامل پرداخت نماید.

آشنایی با اینکه معایب بیمه اختیاری چیست به متقاضیان کمک می‌کند تا قبل از ثبت‌نام، کلیه شرایط را در نظر گرفته و در نهایت بهترین بیمه را انتخاب نمایند. البته باور اکثر افراد بر این است که مزایای این بیمه بسیار بیشتر از معایب آن بوده و همین امر دلیل استقبال متقاضیان از بیمه اختیاری به شمار می‌آید. به زبان ساده‌تر، برای کسی که تحت پوشش بیمه توسط هیچ نهاد و کارفرمایی نیست، مطمئنا داشتن بیمه اختیاری بهتر از نداشتن هیچ بیمه‌ای است.

بیمه اختیاری و شرایط تحت پوشش قرار گرفتن آن

در این بخش از مقاله به این سؤال پاسخ خواهیم داد که شرایط لازم برای قرار گرفتن تحت پوشش بیمه اختیاری چیست؟ و اینکه چه افرادی می‌توانند از خدمات بیمه اختیاری بهره‌مند شوند؟ بر اساس قوانینی که توسط سازمان تامین اجتماعی اعلام شده، اشخاص جهت ثبت‌نام و برخورداری از پوشش‌های بیمه اختیاری لازم است دارای شرایط به خصوصی باشند. در ادامه به شرح کامل این شرایط می‌پردازیم.

  • دارا بودن حداقل سی روز سابقه پرداخت حق بیمه
  • داشتن سن حداقل هجده سال تمام و حداکثر سن پنجاه سال برای زن و مرد از جمله شرایط احراز بیمه اختیاری به شمار می‌آید. چنانچه سن فرد متقاضی بالای ۵۵ سال باشد لازم است معادل مازاد سنی، دارای سابقه کافی پرداخت حق بیمه باشد. مثلاً چنانچه شخص ۵۸ سال سن دارد باید معادل سه سال از سابقه پرداخت مربوط به حق بیمه برخوردار باشد و یا مبلغ آن را در زمان ثبت‌ نام بیمه اختیاری پرداخت نماید.
  • چنانچه اشخاص دارای سابقه پرداخت حق بیمه بیشتر از 10 سال باشند، شامل قانون مربوط به محدودیت سنی نشده و می‌توانند در هر سنی نسبت به ثبت‌نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی اقدام نمایند.
  • اما مهم‌ترین شرط مربوط به احراز بیمه اختیاری چیست؟ متقاضیان این بیمه نباید در کارخانه‌ها و کارگاه‌های تحت قوانین سازمان تامین اجتماعی و سایر پوشش‌های مربوط به بیمه اجباری در حال کار باشند.
  • تهیه کد ده رقمی بیمه سازمان تامین اجتماعی قبل از انجام ثبت ‌نام برای بیمه اختیاری ضروری خواهد بود.
  • برخورداری از تابعیت ایرانی از جمله شرایط لازم برای انعقاد بیمه اختیاری محسوب شده و سایر اشخاصی که تابعیت ایرانی ندارند قادر به دریافت این بیمه نخواهند بود.

برای آشنایی با مزایای بیمه تامین اجتماعی، حتماً مقاله بیمه تامین اجتماعی چیست را بخوانید.

لزوم احراز شرایط برای برخورداری از بیمه خویش فرما

بر همین اساس افرادی که تمایل به ثبت ‌نام بیمه اختیاری دارند می‌توانند با بررسی شرایط فوق و احراز آن نسبت به انتخاب این بیمه اقدام نمایند. اما مبنای پرداخت برای حق بیمه اختیاری چیست؟ میزان حق بیمه با توجه به نظر متقاضی می‌تواند طبق حداقل و حداکثر دستمزد در هر سال مشخص و تعیین شود. همچنین در فواصل دو ساله نیز می‌توان به میزان ده درصد حق بیمه را افزایش داد. در انتها بعد از اتمام دوره مربوط به پرداخت حق بیمه، میزان مستمری و حقوق بازنشستگی بر اساس استانداردهای حسابداری و حق بیمه پرداختی معین می‌گردد.

شرایط برای برخورداری از بیمه خویش فرما

در صورتی ‌که اسناد و مدارک ارائه شده از سوی متقاضیان بیمه اختیاری جعلی باشد و این امر در ابتدا و یا بعد از انعقاد قرارداد مشخص گردد، بیمه شخص قطع شده و امکان برخورداری از تعهدات سازمان تامین اجتماعی دیگر وجود نخواهد داشت.

چگونگی ثبت‌نام بیمه اختیاری

تا اینجا یاد گرفتیم که بیمه اختیاری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؛ در این قسمت قصد داریم توضیح دهیم که ثبت ‌نام آن چگونه صورت می‌گیرد؟ در خصوص نحوه ثبت نام بیمه اختیاری لازم است بدانیم که درخواست بیمه اختیاری به‌صورت غیرحضوری و آنلاین می‌باشد.

برای این منظور شخص متقاضی باید به سایت es.tamin.ir مراجعه نموده و از منوی بیمه‌شدگان و سپس گزینه بیمه شدگان خاص، روی گزینه انعقاد قرارداد بیمه خویش فرمای مورد نظر خود (بیمه اختیاری یا بیمه حرف و مشاغل آزاد) کلیک کنند. برای ادامه این فرایند باید به حساب کاربری خود در سامانه تامین اجتماعی وارد شده و ادامه مراحل مورد نیاز را انجام دهند.

برای کسب اطلاعات بیشتر، فایل آموزشی راهنمای بیمه حرف و مشاغل آزاد را دانلود نمایید.

نرخ حق بیمه و پرداخت هزینه آن

نرخ حق بیمه اختیاری چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟ با توجه به میزان نرخ حق بیمه سالانه، مبلغ پرداختی در هنگام انعقاد قرارداد توسط متقاضی مشخص خواهد شد. بر اساس آخرین اعلام صورت گرفته از سازمان تامین اجتماعی، نرخ حق بیمه برای بیمه اختیاری خویش‌فرما در حدود ۲۷ درصد از حداقل دستمزد در هر سال معین گردیده و دولت به میزان ۳ درصد از حق بیمه را جهت پرداخت عهده‌دار شده است.

samt.tamin.ir آدرس اینترنتی مربوط به سامانه یکپارچه سازمان تامین اجتماعی بوده که با مراجعه به آن می‌توان از بخش عملیات بیمه‌شدگان اختیاری و خاص نسبت به پرداخت حق بیمه اختیاری اقدام کرد. مدت زمانی که جهت پرداخت هزینه این بیمه در نظر گرفته شده است تا دو ماه بعد از انجام قرارداد بوده و چنانچه در این مدت پرداخت حق بیمه صورت نگیرد قرارداد بیمه اختیاری از نخستین روز ماه مذکور لغو می‌گردد.

بررسی شرایط بازنشستگی جهت بیمه اختیاری

شرایط بازنشستگی بیمه اختیاری چیست؟ شرایطی که برای برخورداری از مستمری بازنشستگی این بیمه در نظر گرفته شده همانند بیمه تامین اجتماعی اجباری است. از جمله اینکه متقاضی باید دارای ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه باشد. همچنین حقوق و میزان مستمری بیمه اختیاری بر اساس میانگین حق بیمه پرداخت شده طی 2 سال پایانی تعیین می‌گردد. برای افزایش میزان مستمری در دوران بازنشستگی لازم است تا متقاضیان در طی هر دو سال نسبت به افزایش ده درصدی مربوط به حق بیمه اقدام نمایند تا بدین‌ صورت میزان حقوق دریافتی در زمان بازنشستگی بیشتر شود.

جمع‌بندی بیمه اختیاری

در این مقاله یاد گرفتیم که بیمه خویش فرما چیست؟ و دریافتیم که این بیمه برای افرادی که تحت هیچ نوع پوشش بیمه‌ای خاصی قرار ندارند، در نظر گرفته شده است. البته بیمه اختیاری انواع مختلفی داشته که مهم‌ترین آنها مربوط به بیمه درمان، مستمری و بازنشستگی می‌شود.

همچنین به شرح و بررسی اینکه مزایا و معایب بیمه اختیاری چیست نیز پرداخته شد. بهره‌مندی از پوشش‌های درمانی، دریافت مستمری در زمان بازنشستگی و غیره از جمله این مزایا به شمار می‌آید. عدم دریافت حق بیمه بیکاری، عدم برخورداری از غرامت دستمزد دوران بارداری و بیماری، پرداخت تمامی حق بیمه توسط فرد متقاضی نیز از معایب بیمه اختیاری است.

با توجه با اطلاعاتی که درباره بیمه اختیاری شرح داده شد، چنانچه سوالی در این خصوص دارید، می‌توانید در قسمت کامنت‌ها مطرح نمایید تا کارشناسان ما در اسرع وقت بررسی و پاسخ‌های لازم را خدمت شما ارائه دهند.

منبع: https://www.tamin.ir/News/Item/15336/64/15336.html

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *