خاتمه قرارداد کار و انواع آن + تفاوت فسخ و خاتمه قرارداد

خاتمه قرارداد کار و انواع آن + تفاوت فسخ و خاتمه قرارداد

قرارداد کار یکی از موضوعات مهمی است که پیش از به استخدام در آمدن در شرکت‌های دولتی یا خصوصی باید به آن توجه شود. شما در مقام کارگر یا کارفرما وظیفه دارید در خصوص انواع قرارداد کار و شرایط خاتمه دادن به آن‌ها اطلاعات جامعی داشته باشید.

در برخی موارد ممکن است شرایطی پیش آید که ادامه همکاری میان کارگر و کارفرما امکان‌پذیر نباشد، به همین دلیل در چنین شرایطی باید با نحوه خاتمه قرارداد آشنایی داشته باشید. توصیه می‌کنیم به منظور آشنایی بیشتر با این عنوان و کسب اطلاعات جامعی در خصوص انواع فسخ و خاتمه قرارداد کار ما را تا پایان ارائه این مطلب از سایت یاری تامین همراهی نمایید.

خاتمه قرارداد کار چیست؟

ممکن است هر یک از ما تا به حال در مقام یک کارگر یا کارفرما قرار گرفته باشیم و اطلاع دقیقی از نحوه خاتمه دادن به قرارداد کاری خود نداشته و ندانیم چگونه طبق قانون با این موضوع برخورد کنیم. در برخی موارد ممکن است کارفرما از نحوه عملکرد کارگر خود راضی نباشد و قرارداد را به صورت یکطرفه فسخ کند اما نمی‌داند این عمل از لحاظ قانونی صحیح است یا خیر.

در برخی موارد نیز ممکن است کارگر از انجام وظیفه خود سرباز زند و محل کار را به صورت خودسرانه ترک کند. در این صورت کارفرما نمی‌داند که چگونه می‌تواند به قرارداد کاری خود به صورت قانونی پایان دهد و این امر تبدیل به یک چالش برای او می‌شود.

اگر در مورد خاتمه قرارداد کار نیاز به مشاور بیمه دارید می توانید مقاله: راه‌های دریافت مشاوره بیمه تامین اجتماعی را بخوانید!

انواع خاتمه قرارداد کدامند؟

خاتمه قرارداد کار ممکن است در شرایط مختلفی برای هر یک از طرفین لحاظ شود که در این صورت انواع متنوعی را در بر می‌گیرد. فراموش نکنید خاتمه دادن به قرارداد کار از طرف کارگر یا کارفرما حتما باید طبق قانون کار کشور صورت گیرد تا تخلفی متوجه افراد نشود. چنانچه خاتمه دادن به قرارداد کار طبق قوانین کار کشور صورت نگیرد کارگر یا کارفرما مطابق قوانین متخلف شناخته می‌شوند.

بهتر است پیش از هر گونه اقدام، ابتدا انواع خاتمه قرارداد کار را بشناسید و در رابطه با احکام هر یک اطلاعات جامعی کسب کنید. در این بخش از مقاله قصد داریم شما را با انواع خاتمه دادن به قرارداد کار آشنا کنیم، به همین دلیل توصیه ما به شما این است که با ما در این قسمت همراه باشید.

بازنشستگی کارگر

یکی از انواع دلایل خاتمه قرارداد کار بازنشسته شدن کارگر است که این مورد از رایج‌ترین انواع خاتمه دادن به قرارداد در کشور ما به شمار می‌رود. با فرا رسیدن دوران بازنشستگی کارگران تمامی مراحل و ضوابط کاری آنان توسط قانون کار کشور ثبت و بررسی شده و کارگر از انجام فعالیت کاری خود معاف می‌شود.

طی این قانون شرایط خاتمه دادن به قرارداد کاری کارگر فراهم شده و او به طور کاملا قانونی می‌تواند به دوران بازنشستگی خود بپردازد. لازم به ذکر است چنانچه کارگر و کارفرما اصول قانون کار را رعایت کرده باشند و کارگر بیمه شده باشد، با توجه به سابقه کاری و نوع کار کارگر به طور ماهانه مبلغی به عنوان حقوق بازنشستگی به او داده می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت قرارداد کار دائم، معین و موقت مقاله: انواع قرارداد کار را بخوانید.

فوت کارگر

چنانچه کارگری بر اثر فعالیت کاری یا به طور طبیعی فوت کند قرارداد میان او و کارفرما به طور قانونی و مجاز خاتمه پیدا می‌کند. بدیهی است زمانی که یک کارگر فوت کند کارفرما می‌تواند بسیار ساده قرارداد میان خود و طرف مقابل را به طور یکطرفه خاتمه دهد.

اهمیتی ندارد که مدت زمان شروع و پایان این قرارداد کاری تا چه مدت بوده است، زیرا با فوت کارگر این قرارداد به پایان می‌رسد. اگر شما در مقام یک کارفرما فعالیت می‌کنید و با فوت کارگر مجموعه یا کسب و کار خود روبه‌رو شده‌اید می‌توانید قرارداد میان خود و کارگر فوت‌شده را مختومه تلقی کنید.

از کار افتادگی کلی کارگر

یک فرد ممکن است به دلایل مختلفی دچار اتفاقاتی شود که دیگر قادر به کار کردن نباشد یا به عبارتی از کار افتاده گردد. در این صورت کارگر و کارفرما می‌توانند به قرارداد میان خود خاتمه داده و کارگر از برخی خدمات مستمری در این زمینه بهره‌مند شود.

اهمیتی ندارد دلیل از کار افتادگی و ناتوانی کارگر چه باشد؛ چنانچه کمیسیون‌های پزشکی تامین اجتماعی از کار افتادگی وی را تایید کنند، او می‌تواند به راحتی به قرارداد کاری خود با کارفرما خاتمه دهد. برخی از کارگران نیز ممکن است حین انجام کار دچار حوادث شوند که در این صورت نیز طبق قوانین کشور می‌توانند از خدمات قابل توجهی بهره‌مند گردند.

برای مطالعه در مورد قوانین، شرایط و میزان حقوق بیمه بیکاری مقاله: بیمه بیکاری چیست؟ را بخوانید!

استعفای کارگر

شما به عنوان یک کارگر ممکن است به دلایل مختلفی دیگر تمایل به همکاری با کارفرمای خود نداشته باشید و بخواهید به قرارداد کاری خود پایان دهید. یکی از انواع روش‌های خاتمه قرارداد کار استعفای کارگر است که به کارگر و کارفرما این امکان را می‌دهد تا قرارداد کار را مختومه کنند.

خاتمه قرارداد کار با استعفای کارگر

تفاوتی نمی‌کند که زمان اتمام قرارداد کاری کارگر با مجموعه یا شرکت مورد نظر چه زمانی باشد او می‌تواند با در نظر گرفتن نکات و قوانین مربوطه درخواست استعفای خود را به کارفرما ارائه دهد. با درخواست استعفای کارگر، کارفرما موظف است به صورت توافقی بدون در نظر گرفتن تاریخ اتمام قرارداد به آن خاتمه دهد.

انقضای مدت در قراردادهای کار با مدت موقت و عدم تجدید صریح یا ضمنی آن

یکی از مهم‌ترین انواع خاتمه قرارداد کار مربوط به انقضای مدت زمان آن قرارداد است که طی آن قرارداد به خودی خود میان کارگر و کارفرما خاتمه پیدا می‌کند. قرارداد می‌تواند به صورت موقت و کار معین تنظیم شود که در این صورت با فرا رسیدن زمان اتمام آن یا به عبارتی با فرا رسیدن انقضای آن قرارداد میان کارگر و کارفرما خاتمه می‌یابد.

در قراردادهای موقت و کار معین، تاریخ شروع و پایان کار و تعهد میان کارگر و کارفرما ذکر می‌شود که پس از اتمام این تاریخ، قرارداد اعتبار خود را از دست داده و خاتمه پیدا می‌کند.

شرط فسخ قانون کار چیست؟

قرارداد کار به عنوان برگه ضمانت و تضمین‌کننده تعهد میان کارگر و کارفرما امضا می‌شوند که ممکن است تحت شرایطی فسخ شوند یا خاتمه پیدا کنند. شما در جایگاه کارگر یا کارفرما امکان دارد تصمیم به فسخ قرارداد بگیرید که قانون کار برای انجام این امر نیز راه‌حل‌هایی در نظر گرفته است.

قانون‌گذار در قانون کار احتمال داده است که کارگر و کارفرما بخواهند تحت شرایطی قرارداد مابین خود را فسخ کنند، به همین دلیل می‌توانند از راهکارها و شرایطی جهت سهولت در فسخ قرارداد استفاده نمایند.

چنانچه کارگر زمانی که مشغول به کار است فوت شود قرارداد او فسخ شده و ورثه او از حقوق و مزایای باقیمانده وی بهره‌مند خواهند شد. از طرفی اگر در مدت قرارداد کار زمان بازنشستگی کارگر فرا برسد با توجه به ماده ۲۳ قانون کار کارفرما می‌تواند قرارداد را فسخ کند.

تفاوت فسخ و خاتمه قرارداد زمانی مشخص می‌شود که کارگر و کارفرما در شرایط خاصی قرار بگیرند و بخواهند قرارداد مابین خود را فسخ یا خاتمه دهند.

در شرایطی که قرارداد کار موقت باشد با اتمام زمان درج‌شده در آن و عدم تمدید مجدد، قرارداد خود به خود فسخ می‌شود. در مواردی نیز کارفرما و کارگر حق فسخ یکطرفه قرارداد را دارند که در چنین شرایطی فسخ قرارداد حتما باید با توجه به قوانین کار و ارائه دلایل مورد قبول صورت گیرد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با نحوه فسخ قرارداد کار توسط کارگر و کارفرما

فسخ و خاتمه قرارداد چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

هرگاه کارفرما با توجه به نظر خود از ادامه همکاری با کارگر خودداری کند یا کارگر انتظارات او را برای کار به خوبی برآورده نکند می‌تواند قرارداد را فسخ کند. از طرفی چنانچه کارگر در شرایط نامناسبی مشغول به کار باشد که ادامه همکاری با کارفرما برای او مقدور نبوده و تمایل به ادامه کار ندارد می تواند با انجام تشریفات قانونی قرارداد کاری خود را فسخ نماید.

اما در مقابل خاتمه قرارداد کار زمانی اتفاق می‌افتد که تاریخ اتمام قرارداد موقت فرا برسد یا کارگر فوت، بازنشسته یا از کار افتاده شده باشد. در واقع خاتمه قرارداد کار می‌تواند برای دو طرف مزیت‌ها و خدماتی از سوی دولت را به همراه داشته باشد اما فسخ یکطرفه آن، چندان خوشایند نیست.

فسخ و خاتمه قرارداد چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

در قانون کار خاتمه قرارداد کار کاملا مشخص و واضح بیان شده است و تفاوت‌های آن با فسخ قرارداد نیز مورد بررسی قرار گرفته تا افراد متوجه تخلف و اختلافی نشوند. شما در جایگاه کارگر یا کارفرما می‌توانید با بررسی قوانین قانون کار نسبت به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پیچیدگی‌های خاتمه دادن به قرارداد کار یا فسخ آن‌ها اقدام کنید.

نکات مهم در مورد خاتمه قرارداد کار

خاتمه قرارداد کار یکی از مهم‌ترین موضوعات کاری برای کارگر و کارفرما به شمار می‌رود که طی آن همکاری میان این دو شخص پایان می‌یابد. خاتمه دادن به قرارداد کار به آن معناست که شما در مقام کارگر یا کارمند دیگر شرایط ادامه همکاری با طرف مقابل خود را ندارید.

در این بخش از مقاله ما قصد داریم به بررسی مهم‌ترین نکاتی که باید در رابطه با خاتمه دادن قرارداد کار از آن آگاهی داشته باشید بپردازیم. شما به عنوان یک کارگر تنها زمانی می‌توانید به قرارداد کاری خود خاتمه دهید که بازنشسسته و از کار افتاده باشید یا مدت زمان قرارداد موقت شما به پایان رسیده باشید.

چنانچه یک کارگر حین کار فوت کند قرارداد کاری او به طور خودکار خاتمه پیدا می‌کند و ورثه او حق دریافت دستمزد باقیمانده او را از کارفرما دارند.

اگر کارگر به هر دلیلی تمایلی به همکاری با کارفرما نداشته و بخواهد استعفا دهد نیز می‌تواند به قرارداد کار خود خاتمه داده و دیگر در آن مجموعه فعالیت نکند.

اگر در مقام کارفرما فعالیت می‌کنید می‌توانید با داشتن دلایل کافی و عدم کارکرد مناسب کارگر خود، قرارداد را به طور یکطرفه فسخ کنید.

برای آشنایی با مزایای بیمه تامین اجتماعی، حتماً مقاله بیمه تامین اجتماعی چیست را بخوانید.

سخن پایانی

قرارداد می‌تواند به صورت کتبی یا شفاهی میان کارگر و کارفرما تنظیم شود که طی آن دو طرف ملزم به انجام تعهداتی نسبت به یکدیگر هستند. خاتمه دادن به قرارداد کار یکی از مباحث مهم در هر کسب و کاری است که به موجب آن کارگر و کارفرما دیگر با یکدیگر همکاری نمی‌کنند.

ما سعی کردیم در این مقاله شما را با خاتمه قرارداد کار و انواع آن آشنا کنیم تا در صورت مواجه شدن با چنین مبحثی در رابطه با شرایط و قوانین آن اطلاعاتی داشته باشید. کارگر و کارفرما می‌توانند تحت شرایط خاصی که در متن مقاله اشاره کردیم به قرارداد میان خود خاتمه داده یا آن را فسخ کنند.

منبع: tamin.ir

قرارداد چیست و انواع آن کدامند؟

قرارداد نوعی تعهد کاری است که میان کارگر و کارفرما بسته می‌شود تا به وظایف خود عمل کنند و دارای سه نوع دائمی، موقت و کار معین می‌باشد.

کارگر در چه صورتی می‌تواند قرارداد کار خود را فسخ کند؟

در صورتی که کارگر از کارفرما رضایت کافی نداشته باشد یا به عبارتی کارفرما به تعهدات خود در قابل کارگر عمل نکند، کارگر می‌تواند قرارداد خود را طبق قانون فسخ کند.

طبق قانون، کارگر و کارفرما چه کسانی هستند؟

کارگر شخصی است که در مقابل دریافت حق‌السعی انتظارات کارفرما را برای کار در کسب و کاری برآورده می‌کند و کارفرما نیز در مقابل دریافت خدمات کارگر به او حق‌السعی پرداخت می‌نماید.

آیا کارفرما می‌تواند به صورت یکطرفه قرارداد خود را فسخ کند؟

در حالت عادی خیر؛ اما چنانچه کارگر انتظارات کارفرما را برآورده نکند یا به درستی به تعهدات و وظایفش عمل ننماید، کارفرما می‌تواند مطابق قانون قرارداد را به صورت یک‌جانبه فسخ کند.

اگر کارگر در حین کار فوت کند تکلیف قرارداد کاری او چیست؟

قرارداد کار او به صورت خود به خود خاتمه می‌یابد و کارفرما موظف است حق‌الزحمه باقیمانده کارگر را به ورثه او پرداخت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *