مفاصا حساب قراردادهای انفورماتیک

مفاصا حساب قراردادهای انفورماتیک

قراردادهای مشمول بیمه که نیازمند دریافت مفاصاحساب ماده 38 قانون تامین اجتماعی می‌باشد دارای طیف گسترده‌ای بوده و برخلاف تصور اکثر کارفرمایان، مدیران مالی و حسابداران محدود به قراردادهای عمرانی ساختمانی از قبیل احداث ساختمان و راه سازی نمی‌باشد.

این عدم اطلاع و اشراف به موضوع قراردادهای مشمول مفاصاحساب بیمه، سبب ایجاد بدهی و جریمه برای کارفرما می‌گردد.

از سوی دیگر دریافت مفاصاحساب با کمترین پرداختیِ حق بیمه و حتی مفاصاحساب رایگان، همیشه یکی از دغدغه‌های کارفرمایان در تامین اجتماعی بوده است.

یکی از قراردادهای مشمول بیمه تامین اجتماعی، قراردادهای حوزه‌ی انفورماتیک می‌باشد که با توجه به گسترش خدمات حوزه‌ی انفورماتیک، شرکت‌های بسیاری خواهان دریافت خدمات و همچنین کالاهای مرتبط، مانند نرم افزارهای گوناگون، می‌باشند.

در نتیجه این قراردادها نیز نیازمند دریافت مفاصاحساب می‌باشند که به عنوان مفاصا حساب انفورماتیک یا آی تی شناخته می‌شوند؛ در این مقاله از سایت یاری تامین قصد داریم موضوع مفاصاحساب قراردادهای حوزه انفورماتیک را به صورت مفصل بررسی نماییم. با ما همراه باشید

مبنای محاسبه‌ی حق بیمه

پیش از آنکه به بررسی شرایط قراردادهای انفورماتیک، نحوه‌ی محاسبه‌ی حق بیمه و دریافت مفاصاحساب برای این قراردادها بپردازیم، لازم است مبنای محاسبه‌ی حق بیمه‌ی قراردادهای مشمول بیمه را بررسی نماییم.

از نظر سازمان تامین اجتماعی کارهایی که در قالب قرارداد یا فاکتور و صورتحساب انجام می‌شود و موضوع آن ارائه‌ی خدمات و یا فروش کالا به صورت سفارش ساخت است، جزء قراردادهای مشمول بیمه بوده و بر اساس ماده 38 این قانون نیازمند دریافت مفاصاحساب می‌باشد.

نکته‌ی حائز اهمیت آن است که در صورت اهمال کاری واگذارنده (کارفرما) در انجام وظایف مقرر در ماده 38 قانون تامین اجتماعی و عدم مطالبه‌ی مفاصاحساب بیمه از پیمانکار یا بر اساس آنچه در قانون تامین اجتماعی مقاطعه کار نامیده می‌شود، مسئول پرداخت مطالبات احتمالی تامین اجتماعی بابت قرارداد، واگذارنده می‌باشد.

در سال‌های اخیر و با افزایش تعداد شرکت‌هایی که فرایند بازرسی دفاتر قانونی از آنها صورت می‌گیرد، عواقب عدم رعایت ماده 38 بیش از پیش نمایان شده و به همین جهت بسیاری از کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی که هزینه‌هایی بابت دریافت خدمات و یا خرید کالا با ماهیت سفارش ساخت در دفاتر قانونی‌شان ثبت شده است، دقت نظر و سخت‌گیری بیشتری نسبت به دریافت مفاصاحساب تامین اجتماعی از سوی مقاطعه کار دارند.

مبنای محاسبه‌ی حق بیمه

و اما در خصوص نحوه‌ی محاسبه‌ی حق بیمه‌ی قراردادها و صورتحساب‌های مشمول بیمه لازم به توضیح است که مبنای محاسبه‌ی حق بیمه، با توجه به موضوع قرارداد به دو روش قابل محاسبه می‌باشد.

  1. یا بر مبنای ماده 41 که طبق این ماده، حق بیمه‌ی قرارداد بر اساس نسبت مزد به کل کار صورت گرفته محاسبه می‌شود، که در اصطلاح به آن ضریب می‌گویند و بر اساس شرایط انجام موضوع قرارداد ضریب بر مبنای 7 درصد، 15 درصد و یا ترکیبی از این دو عدد محاسبه می‌گردد.
  2. و یا بر مبنای ماده 47 قانون تامین اجتماعی محاسبه شده و از اعمال ضریب معاف خواهند بود. ماده 47 به انجام بازرسی دفاتر قانونی کارفرما و نحوه‌ی دسترسی بازرسان سازمان تامین اجتماعی به اسناد، مدارک و دفاتر قانونی کارفرما اشاره دارد که شرح و جزئیات انجام فرایند حسابرسی بیمه، سرفصل‌های مشمول رسیدگی و سایر موارد مرتبط در بخشنامه‌های چهارگانه­ی 11 درامد که بعداً در قالب بخشنامه‌ی تنقیح و تلخیص بخشنامه‌ی 11 جمع‌آوری گردید تبیین گردید.

اگر در مورد بیمه تامین اجتماعی سؤال دارید مقاله: راه‌های دریافت مشاوره بیمه تامین اجتماعی را بخوانید.

شرکت‌های دارای معافیت ضریب

سؤال آن است که حق بیمه‌ی کدام قراردادها بر اساس ماده محاسبه شده و شرایط استفاده از معافیت ضریب را دارا می‌باشند؟

بر اساس قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و همچنین قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، حق بیمه‌ی کارهای مقاطعه که عملیات موضوع آن در محل کارگاه ثابت پیمانکار و توسط بیمه‌شدگان وی صورت می‌پذیرد از ضریب معاف بوده و بر اساس بازرسی صورت گرفته دفاتر قانونی پیمانکار محاسبه و وصول می‌گردد.

نکته‌ی مهم که باید به آن توجه ویژه داشت آن است که معافیت ضریب قراردادهای پیش‌تر گفته شده، به معنای غیرمشمول بودن از نظر تامین اجتماعی نبوده و پیمانکار باید مفاصاحساب ماده 38 قانون تامین اجتماعی را دریافت نماید و واگذارنده نیز مکلف است ضوابط مشخص شده در این ماده را رعایت نموده و تسویه‌ی نهایی مبلغ قرارداد را موکول به ارائه مفاصاحساب بیمه نماید.

فهرست قراردادهای واجد شرایط معافیت از ضریب و محاسبه‌ی حق بیمه بر اساس ماده 47 قانون تامین اجتماعی در بخشنامه‌ی تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران ذکر گردیده است که یکی از این قراردادها که می‌توانند با احراز شرایط مفاصاحساب صفر دریافت نمایند، قراردادهای انفورماتیک می‌باشد.

همانگونه که اشاره شد طیف قراردادهای حوزه فناوری اطلاعات که در اصطلاح انفورماتیک گفته می‌شود، بسیار متنوع بوده و به همین جهت سازمان تامین اجتماعی توجه ویژه ای به قراردادهای این حوزه داشته و در سال‌های اخیر با هدف کاهش هزینه‌های شرکت‌های فناوری اطلاعات برای دریافت مفاصاحساب قراردادهای انفورماتیک معافیت‌هایی را در نظر گرفته است.

بر اساس بخشنامه‌ی تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران که در اسفندماه سال 1399 صادر گردید، قراردادهای با موضوع فناوری اطلاعات که اصطلاحاً انفورماتیک گفته می‌شود، در صورت دارا بودن شرایط ذکر شده از اعمال ضریب معاف بوده و حق بیمه‌ی آنها بر اساس ماده 47 قانون تامین اجتماعی یا حسابرسی بیمه محاسبه می‌گردد.

برای فهم بهتر موضوع باید توضیح مختصری درباره‌ی فلسفه‌ی ضریب اعمال شده به قراردادهای مشمول بیمه ارائه شود.

بر اساس قانون تامین اجتماعی و بخشنامه 14 جدید درامد این سازمان، حق بیمه‌ی قراردادهای مشمول ماده 38 بر مبنای درصدی از ناخالص کل مبلغ قرارداد تعیین و به کارفرما ابلاغ می‌گردد که با توجه به شرایط عملیات انجام شده بر اساس موضوع قرارداد، 7 درصد و یا 15 درصد مبلغ ناخالص کل قرارداد به عنوان حق بیمه تعیین می‌گردد.

به درصدهای اعلام شده در اصطلاح ضریب گفته می‌شود و کارفرما برای دریافت مفاصاحساب قرارداد و تسویه‌ی کامل مطالبات خود با شرکت طرف قرارداد می‌باید مبلغ ضریبِ اعلام شده را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نماید.

امتیازات بیمه ای قراردادهای انفورماتیک به چه صورت است؟

بر اساس بخشنامه‌ی تنقیح ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران، حق بیمه‌ی تعدادی از قراردادهای دارای شرایط ذکر شده در این بخشنامه معاف از ضریب بوده و بر مبنای حسابرسی بیمه محاسبه می‌گردد و پیمانکاران واجد شرایط می‌توانند با ارائه‌ی تعهد بازرسی دفاتر مفاصا حساب صفر دریافت نمایند.

با توجه به توضیحات فوق، قراردادهای انفورماتیک که جزء موارد 30 گانه‌ی اعلامی در بخشنامه  می‌باشند، می‌توانند از معافیت ضریب استفاده نموده و با ارائه‌ی تعهد بازرسی دفاتر مفاصاحساب صفر دریافت نمایند.

بر اساس بخشنامه تنقیح ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران، اشخاص حقوقی که طبق اساسنامه دارای فعالیت انفورماتیکی و دارای مجوز فعالیت مرتبط و معتبر باشند، چنانچه موضوع قرارداد آنها منطبق با یکی از موارد ذکر شده در جدول پیوست این بخشنامه، فهرست قراردادهای فناوری اطلاعات، باشد و طبق گواهی واگذارنده کار عملیات موضوع پیمان توسط کارکنان دفتر مرکزی مقاطعه کار انجام گردد.

این‌گونه قراردادها در شعبه محل استقرار دفتر مرکزی شرکت متمرکز و نحوه محاسبه حق بیمه کارکنان شاغل در اجرای عملیات طبق لیست‌های ارسالی و بازرسی انجام شده از دفاتر قانونی (حسابرسی بیمه) وصول و مفاصاحساب قرارداد بدون اعمال ضریب، مفاصا حساب صفر، صادر می‌گردد.

طبق آنچه گفته شد شرکت‌های فناوری اطلاعات که اولاً فعالیت انفورماتیک آنها در اساسنامه ذکر شده و همچنین دارای مجوز نظام صنفی و یا سایر مجوزهای مرتبط باشند، دوما ًموضوع قرارداد شامل یکی از موارد فهرست قراردادهای انفورماتیک باشد و سوماً واگذارنده (کارفرما) قرارداد انجام عملیات موضوع قرارداد را توسط پرسنل دفتر مرکزی پیمانکار تایید نماید، محاسبه‌ی حق بیمه‌ی قرارادشان بدون اعمال ضریب بوده و با ارائه‌ی تعهد بازرسی دفاتر می‌توانند مفاصاحساب صفر دریافت نمایند.

برای یادگیری انواع مفاصا حساب بیمه، نحوه محاسبه، مدارک لازم و مراحل آن مقاله: مفاصا حساب بیمه چیست؟ را بخوانید.

کدام قراردادهای فناوری اطلاعات شرایط مفاصاحساب صفر را دارند؟

بر اساس پیوست بخشنامه تنقیح ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران، اگر موضوع قرارداد شما یکی از موارد 30 گانه ذکر شده باشد، شرایط قراردادهای انفورماتیک و دریافت مفاصاحساب صفر را خواهد داشت.

برای اینکه این فهرست را همیشه داشته باشید، فایل pdf را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.

جمع‌بندی مفاصا حساب قراردادهای انفورماتیک

مفاصا حساب قراردادهای انفورماتیک، به معنی مفاصاحساب بیمه ویژه قراردادهای حوزه انفورماتیک یا آی تی می‌باشد. امکان اخذ مفاصا حساب صفر، یکی از امتیازاتی است که برای حمایت از شرکت‌های فعال در حوزه فناوری اطلاعات یا انفورماتیک در نظر گرفته شده است.

بر اساس پیوست بخشنامه تنقیح ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران، 30 نوع قرارداد در زمره قراردادهای انفورماتیک جای می‌گیرد. چنانچه قرارداد شما نیز در این دسته از قراردادهای آی تی جای می‌گیرد، می‌توانید از مزایای آن مثل دریافت مفاصا حساب صفر بهره‌مند گردید.

منبع: tamin.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *