حسابرسی بیمه تامین اجتماعی چیست؟

حسابرسی بیمه تامین اجتماعی چیست؟

شرکت‌ها، کارفرمایان، پیمانکاران و سایر اشخاص حقوقی که کد کارگاهی دارند و موظف به پرداخت حق بیمه کارکنان و کارگران خود هستند، باید قبل از اتمام سال مالی جدید نسبت به تحریر و تکمیل دفاتر قانونی اقدام کنند. دفاتر قانونی شرکت‌ها به صورت دوره‌ای توسط موسسه حسابرسی تامین اجتماعی مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مطمئن شوند، تمام قوانین توسط کارفرمایان رعایت شده است.

از آنجایی که آشنایی با حسابرسی بیمه تامین اجتماعی برای کارفرمایان و پیمانکاران اهمیت زیادی دارد، در این مقاله قصد داریم اطلاعات جامعی درباره حسابرسی تامین اجتماعی در اختیار شما کاربران قرار دهیم تا متوجه انحرافات فنی و مشکلات احتمالی قبل از بازرسی رسمی بازرسان شوید. پس تا انتهای این مطلب با مجموعه یاری رسان تامین همراه باشید تا به اهمیت حسابرسی بیمه‌ای پی ببرید.

آنچه در این مطلب می‌خوانید: نمایش

بیمه تامین اجتماعی چیست؟

همانطور که اغلب کارفرمایان و صاحبان کارگاه‌ها و کسب و کارهای کوچک و بزرگ در جریان هستند، بیمه تامین اجتماعی در کشور ما بر پایه قانون کار و در راستای حمایت از حقوق کارگران اجرایی شده است. سازمان تامین اجتماعی از کارگران، کارمندان و کارکنان که در یک کسب و کار فعالیت دارند، تحت عنوان بیمه اجباری حمایت می‌کند. این حمایت از طریق واریز حق بیمه توسط کارفرمایان و پیمانکاران صورت می‌گیرد و به این ترتیب کارکنان بیمه شده از تعهدات سازمان تامین اجتماعی بهره‌مند می‌شوند.

بر این اساس، طبق قوانین بیمه تامین اجتماعی و قانون کار، هر شرکت یا کارگاه وظیفه پرداخت حقوق و دستمزد کارگران و بیمه نمودن آنها را دارد و این موضوع توسط موسسه حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. البته بسیاری از کارفرمایان و پیمانکاران در امور تامین اجتماعی و روابط کار، اطلاعات و تجربیات کافی ندارند و دفاتر آنها در هنگام بازرسی با مشکل مواجه می‌شود. بنابراین یکی از اقدامات اساسی برای کاهش هزینه‌های مالی و افزایش بهره‌وری کسب و کارها استفاده از خدمات مشاوره و آموزش در زمینه قوانین تامین اجتماعی است.

برای آگاهی از شرایط، انواع و خدمات بیمه تامین اجتماعی به مقاله بیمه تامین اجتماعی چیست مراجعه کنید.

حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی چیست؟

به طور کلی به تمام اقداماتی که در راستای رسیدگی به اسناد و مدارک مالی کارفرمایان، پیمانکاران و دفاتر قانونی شرکت‌های دارای کد کارگاهی و پرونده در سازمان تامین اجتماعی، با هدف شناسایی هزینه‌ها و مخارج مشمول بیمه انجام می‌شود، حسابرسی بیمه تامین اجتماعی می‌گویند.

حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی چیست؟

در حسابرسی بیمه، تمام اسناد مالی واحدهای دارای کد کارگاهی مورد بررسی قرار می‌گیرد تا موسسه حسابرسی تامین اجتماعی اطمینان پیدا کند که تمام هزینه‌های مرتبط به مزد و حق بیمه کارکنان توسط کارفرما پرداخت شده است. در صورتی که در حسابرسی بیمه مشخص شود که کارفرما از اجرای قوانین تخطی یا تمرّد کرده است، مشمول جریمه می‌شود.

به این ترتیب موسسه حسابرسی تامین اجتماعی با استناد به دو ماده 28 و 38 قانون تامین اجتماعی از پرداخت حق بیمه توسط کارفرمایان اطمینان حاصل می‌کند. این حق بیمه طبق ماده 28 به گونه‌ای است که 30 درصد از دستمزد یا حقوق کارگران را شامل می‌شود. در واقع 7 درصد از مبلغ حق بیمه سهم کارگر، 20 درصد سهم کارفرما و 3 درصد توسط دولت پرداخت می‌شود. البته کارفرما با احتساب حق بیمه بیکاری، باید به میزان 23 درصد دستمزد کارگر را به‌عنوان حق بیمه پرداخت کند.

همچنین طبق ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی، تمام کارفرمایان مکلف می‌باشند رعایت قانون تامین اجتماعی و بیمه نمودن پرسنلشان را به وسیله‌ی منوط کردن تسویه نهایی پس از ارائه‌ی مفاصاحساب تامین اجتماعی مورد نظارت قرار دهند. در صورت عدم رعایت ماده 38 و تسویه‌ی کامل با پیمانکاران بدون دریافت مفاصاحساب بیمه، در هنگام حسابرسی بیمه کارفرما جریمه خواهد شد.

اگر در مورد حسابرسی بیمه تامین اجتماعی سوال دارید مقاله: راه‌های دریافت مشاوره بیمه تامین اجتماعی را بخوانید.

مشاهده ویدئوی وبینار شرح حسابرسی بیمه


برای مشاهده ویدئوی وبینار شرح حسابرسی بیمه، فرم زیر را تکمیل نمایید:

اهداف کلی حسابرسی بیمه‌ تامین اجتماعی چیست؟

با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، حسابرسی تامین اجتماعی به صورت دوره‌ای برای آخرین سال مالی و در موارد خاص مانند زمان دریافت مفاصا حساب قراردادهای مشمول بیمه، نقل و انتقال مالکیت شرکت‌ها، جابه‌جایی سهام و غیره برای بیشتر از یکسال انجام می‌شود.

بنابراین هدف کلی از حسابرسی بیمه تامین اجتماعی، اطمینان از رعایت قوانین توسط کارگاه‌های حقوقی و حقیقی‌ای هست که مکلف به تحریر و ارائه‌ی دفاتر قانونی هستند است. در واقع در فرایند حسابرسی بیمه، نحوه پرداخت بیمه کارکنان و کارگران شرکت مربوطه مورد بررسی قرار می‌گیرد و هزینه‌های مربوط به کار و دستمزد نیروی انسانی استخراج و به کارفرما گزارش داده می‌شود. پس در حسابرسی بیمه‌ای، اهداف کلی زیر دنبال می‌شود:

1. کسب اطمینان از رعایت تمام حقوق بیمه‌ای کارگران توسط کارفرمایان

سازمان تامین اجتماعی، سرفصل‌ها و مستندات مرتبط با لیست بیمه کارگاه، لیست حقوق کارکنان را کنترل و بررسی می‌کند. در واقع حسابرس بیمه، تمام اسناد و مدارک کارفرمایان را با قوانین و مقررات تامین اجتماعی تطبیق می‌دهد تا صحت و سقم آنها را گزارش کند.

2. اطمینان از اجرای قانون تامین اجتماعی در قراردادها و پرداخت حق الزحمه‌ها

حسابرسان تامین اجتماعی به صورت دقیق، تمام قراردادها، پرداخت‌ کارمزدها و صورت حساب‌ها و فاکتورهای مشمول کارمزد را مورد بررسی قرار می‌دهند تا در تمام قراردادها و صورتحساب‌های پیمانکاری نیز ماده 38 قانون تامین اجتماعی رعایت شده باشد. بر این اساس از اهداف مهم سازمان تامین اجتماعی، پیگیری پرداخت حقوق بیمه‌ای نیروی کار شاغل در قراردادهای پیمانکاری است که به وسیله‌ی ماده 38 و کنترل قراردادهای پیمانکاری در زمان حسابرسی بیمه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

اگر با انواع و نحوه محاسبه مفاصا حساب بیمه آشنایی ندارید مقاله مفاصا حساب بیمه چیست را مطالعه کنید.

چه سازمانی حسابرسی بیمه تامین اجتماعی را برعهده دارد؟

حسابرسی بیمه یکی از وظایف و پروسه‌های اداری سازمان تامین اجتماعی به شمار می‌رود که توسط موسسه حسابرسی تامین اجتماعی انجام می‌شود. بر این اساس حسابرسي بیمه، طبق ماده 47 قانون تامین اجتماعی انجام می‌شود و به استناد این ماده قانون، سازمان حسابرسی بیمه می‌تواند اسناد و دفاتر قانونی شرکت‌ها را براساس درخواست شعب سازمان تامین اجتماعی بررسی و موارد مشمول بیمه که کارفرما اقدامی در جهت پرداخت حق بیمه‌ی آن انجام نداده است را استخراج کرده و کارفرما را بابت آن جریمه نماید.

چه سازمانی حسابرسی بیمه تامین اجتماعی را برعهده دارد؟

مؤسسه حسابرسی بیمه تامین اجتماعی به عنوان تنها مرجع انجام فرایند حسابرسی بیمه تلاش می‌کند که دفاتر قانونی بیمه‌ای کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی را مورد بررسی قرار دهد و از کارکنان، کارمندان و کارگرانی که طبق قانون کار، تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند، به خوبی حمایت کند. از اقدامات سازمان حسابرسی بیمه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  بازرسی از دفاتر قانونی بیمه‌ای و خدمات حسابرسی بیمه
  • انجام امور حسابرسی داخلی شرکت‌های تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی
  • ارائه خدمات مالی و مشاوره‌ای در زمینه حسابرسی مالیاتی، بیمه‌ای و غیره
  • طراحی سیستم اطلاعاتی مدیریت
  • انجام مطالعات در زمینه امور مالی، اقتصادی، نظارت بر شرکت‌ها و غیره

برای آشنایی بیشتر با قوانین کار به مقاله‌ی هر آنچه که باید درباره قانون کار بدانید مراجعه کنید.

وظایف و اختیارات موسسه حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

موسسه حسابرسی بیمه تامین اجتماعی به عنوان یک موسسه غیر تجاری و انتفاعی، فعالیت رسمی خود را در کشور ما از سال 1372 آغاز کرده است. این موسسه در مراکز استان‌ها دفتر نمایندگی دارد و در زمینه تامین نیازهای اساسی سازمان تامین اجتماعی اعم از بازرسی، حسابرسی داخلی و ارائه خدمات مالی و مشاوره مدیریت، نظارت بر عملکرد بیمه‌ای شرکت‌ها و غیره فعالیت دارد. از وظایف و اختیارات موسسه حسابرسی تامین اجتماعی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بازرسی و انجام امور حسابرسی بیمه‌ای، بخش‌ها و واحدهای تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی
  • ارائه خدمات و مشاوره در زمینه صورت‌های مالی و مدیریت و استقرار سیستم‌های مدیریتی در شرکت‌ها و بخش‌های اجتماعی
  • انجام حسابرسی و خدمات مالی و مدیریتی از سوی سازمان تامین اجتماعی
  • انجام تحقیقات و مطالعات لازم جهت به روزرسانی اطلاعات در زمینه حسابداری و حسابرسی بیمه

با توجه به توضیحات ذکر شده، موسسه حسابرسی تامین اجتماعی وظیفه بازرسی از دفاتر قانونی کارفرمایان، شرکت‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی دارای کد کارگاهی بیمه را برعهده دارد. در این راستا بازرسان موسسه حسابرسی باید تمام اسناد و مدارکی که مربوط به پرداخت‌ها و حقوق و مزایا و هزینه‌های مشمول حق بیمه بوده را مورد رسیدگی قرار دهند و از پرداخت حق بیمه کارکنان آنها اطمینان حاصل کنند.

پس کارفرمایان موظف هستند که تمام اسناد مشمول یا غیرمشمول بیمه را به عنوان یک نوع سند رسمی بیمه‌ای در کاربرگ‌های طراحی شده توسط موسسه حسابرسی ثبت کنند تا در زمان بازرسی از آنها استفاده شود. پس لازم است که کارفرمایان در زمینه روش پر کردن کاربرگ‌های بیمه اطلاعات کافی را داشته باشند تا پرداخت حق بیمه کارکنان شرکت‌ها دچار مشکل نشود.

برای یادگیری نحوه ارسال لیست بیمه مقاله: آموزش نحوه ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی را مطالعه کنید.

نقش کاربرگ‌های بیمه در حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

کاربرگ‌2 گزارش حسابرسی بیمه به عنوان کاربرگ‌های محاسباتی اغلب برای تایید و اثبات صحت و سقم نحوه محاسبه حق بیمه کاربرد دارند. این کاربرگ‌های حسابرسی بیمه تامین اجتماعی که با فرمت فایل اکسل مخصوص تهیه می‌شوند، با استفاده از مدارک پرداختی شرکت‌های دارای کد کارگاهی تکمیل می‌شوند. در این کاربرگ‌ها سه ستون اصلی برای درج نرخ حقوق و دستمزد، نرخ خدمات یا قراردادهای حق الزحمه‌ای یا دستمزدی و نرخ خدمات و قراردادهای شامل دستمزد به همراه هزینه مصالح در نظر گرفته شده است.

این ستون‌ها، کار را برای طبقه‌بندی هزینه‌ها بسیار ساده و راحت کرده‌اند و در هنگام حسابرسی بیمه، کارشناسان تامین اجتماعی به راحتی می‌توانند حق الزحمه‌ها را مشخص کرده و حق بیمه را از کارفرمایان مطالبه کنند. کارشناسان حسابرسی بیمه با استفاده از فرمول‌ها و نرخ‌های تعیین شده در قانون کار و بخشنامه‌های ابلاغی توسط سازمان تامین اجتماعی نسبت به پرکردن کاربرگ‌های بیمه اقدام می‌کنند.

برای آشنایی با شرایط و نرخ بیمه اجباری مقاله: بیمه اجباری چیست را مطالعه کنید.

اهمیت پیش حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

کارفرمایانی که در سازمان تامین اجتماعی پرونده تشکیل داده و کد کارگاهی گرفته‌اند، همواره باید دفاتر خود را برای حسابرسی بیمه‌ای آماده کنند. یکی از اقدامات مؤثر در این زمینه استفاده از خدمات مشاوره و آموزش‌های مجموعه یاری تامین برای انجام اقدامات پیش حسابرسي بیمه‌ای است.

اهمیت پیش حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

کارفرمایان و پیمانکاران با دریافت آموزش‌های لازم می‌توانند قبل از ورود کارشناسان تامین اجتماعی، مواردی که باعث اعمال جریمه بیمه‌ای سنگین می‌شود را شناسایی و در راستای اصلاح آنها اقدام کنند. در واقع پیش حسابرسی بیمه تامین اجتماعی یکی از روش‌های مؤثر و کارآمد در راستای افزایش اطمینان برای جلوگیری از وضع جرائم سنگین و کاهش هزینه‌های بیمه‌ای کارکنان است. در این رابطه استفاده از خدمات مشاوره مجموعه فعال در این زمینه می‌تواند بسیار اثربخش باشد.

اگر در مورد قوانین کار نیاز به مشاور بیمه دارید می توانید مقاله: راه‌های دریافت مشاوره بیمه تامین اجتماعی را بخوانید!

مزایای حسابرسی بیمه‌ای

  • شناسایی موارد مشمول بیمه در پرداختی به کارکنان و اصلاح مغایرت‌های قانونی سرفصل حقوق و دستمزد؛
  • شناسایی هزینه‌های مشمول بیمه در پرداختی به اشخاص با عنوان حق‌الزحمه، کارگران روزمزد، حق‌المشاوره و ارائه‌ی راه‌حل در جهت جلوگیری از جریمه؛
  • شناسایی هزینه‌های مشمول بیمه در قالب فاکتور یا قراردادهای خرید کالا و خدمات و ارائه‌ی راه‌حل در جهت جلوگیری از ایجاد جریمه در هنگام حسابرسی بیمه؛
  • عارضه‌یابی بیمه‌ای اسناد مالی و دفاتر قانونی شرکت‌ها با هدف صفر نمودن جریمه‌ی حسابرسی بیمه در سال‌های آینده.

اگر از قوانین، شرایط و میزان حقوق بیمه بیکاری اطلاع ندارید به مقاله بیمه بیکاری چیست مراجعه کنید.

چه مواردی مشمول حسابرسی بیمه‌ای است؟

برای حسابرسی بیمه‌ای لازم است بدانید که تمام هزینه‌هایی که تحت عنوان حقوق و دستمزد و مزایای قانونی کارگران شرکت‌ها پرداخت می‌شود و همچنین هزینه‌هایی که بابت حق‌الزحمه به افراد حقیقی و حقوقی اختصاص داده شده و تمام پرداختی‌ها به پیمانکاران بابت اجرای قراردادهای پیمانکاری، در فرایند حسابرسی بیمه مورد بررسی قرار گرفته و مشمول بیمه می‌باشد.

کارفرمایان باید توجه داشته باشند که هزینه سفر و فوق‌العاده ماموریت، پاداش‌های بهره‌وری، عیدی، حق سنوات، کمک هزینه‌های خواروبار و مسکن در دوران بیماری، حق مرخصی استحقاقی، حق‌الزحمه امام جماعت، هزینه خرید، ساخت و تعمیر انواع قطعات صنعتی و ماشین‌آلات، هزینه‌های گمرکی و ترخیص کالا، حق حضور در جلسات هیئت‌ مدیره، هزینه‌های کارشناسی و حق‌الوکاله، طراحی و تبلیغات و و غیره مشمول حسابرسی بیمه نمی‌شوند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع بیمه، مقاله بیمه چیست را مطالعه کنید.

آشنایی با مراحل حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

شعب سازمان تامین اجتماعی در طول سال درخواست بازرسی دفاتر قانونی کارگاه‌های مشمول حسابرسی بیمه را به موسسه حسابرسی بیمه اعلام نموده و موسسه حسابرسی براساس اولویت‌های بازرسی دفاتر تعیین شده در بخشنامه تنقیح و تلخیص بخشنامه 11 اقدام به بازرسی دفاتر قانونی کارگاه‌ها طبق مراحل زیر می‌نماید.

1. ابلاغ حکم بازرسی دفاتر به کارفرما

نخستین اقدامی که موسسه‌ی حسابرسی تامین اجتماعی انجام می‌دهد، ابلاغ حکم بازرسی دفاتر به کارفرما می‌باشد که در آن حسابرس و ناظر فنی مرتبط با فرایند حسابرسی کارگاه را معرفی نموده و اقدام به اخذ اطلاعاتی مانند دفتر روزنامه‌ی سال مورد رسیدگی، تراز کل قبل و بعد از بستن حساب‌ها، ترازنامه و … می‌نماید.

2. مراجعه حسابرس بیمه به محل کارگاه

بعد از ابلاغ حکم حسابرسی بیمه، طی هماهنگی بین کارفرما و حسابرس معرفی شده، بازرس موسسه حسابرسی تامین اجتماعی جهت بررسی اسناد مالی شرکت در محل کارگاه حضور یافته و با بررسی اسناد حسابداری و نرم‌افزار حسابداری شرکت و … موارد مشمول بیمه را استخراج می‌نماید.
در این مرحله اگر نیاز به ارائه‌ی مدارک و مستنداتی در جهت انجام بهتر فرایند حسابرسی بیمه باشد که در بررسی‌های حسابرس شناسایی نگردیده، موسسه حسابرسی بیمه به صورت مکتوب موارد نقص را به کارفرما اعلام نموده و جهت ارائه‌ی مدارک و مستندات درخواست شده بازه‌ی زمانی‌ای را معین می‌نماید.

3. تنظیم گزارش بازرسی دفاتر

پس از اتمام فرایند حسابرسی بیمه و بررسی موارد ارائه شده از سوی کارفرما، حسابرس بیمه اقدام به تنظیم و تکمیل گزارش حسابرسی بیمه براساس موارد استخراج شده از اسناد و مدارک مالی شرکت می‌نماید. این گزارش شامل شرح کلیات فرایند حسابرسی بیمه و موارد عمده‌ی مشمول بیمه می‌باشد.

مهم‌ترین بخش گزارش حسابرسی بیمه، کاربرگ‌های این گزارش می‌باشد. این کاربرگ‌ها شامل موارد زیر است:

  • کاربرگ شماره یک شامل مجموع حقوق و مزایایی است که به شعبه تامین اجتماعی ارسال شده‌اند.
  • کاربرگ شماره دو شامل حقوق و مزایایی که به شعبه تامین اجتماعی ارسال نشده‌اند.
  •  کاربرگ شماره سه نیز شامل حقوق و مزایایی است که در قراردادهای پیمانکاری پرداخت شده است.

4. ابلاغ نتیجه‌ی حسابرسی بیمه به کارفرما

پس از نهایی شدن گزارش بازرسی دفاتر، این گزارش جهت بررسی نهایی، انجام محاسبات مبلغ بدهی و ابلاغ آن به کارفرما به شعبه‌ی مربوطه ارسال می‌گردد. شعبه پس از بررسی نهایی، مبلغ بدهی کارفرما بابت حسابرسی بیمه در سال درخواست شده را ابلاغ می‌نماید. همچنین یک نسخه از گزارش بازرسی دفاتر در قالب فایل pdf برای کارفرما ارسال می‌گردد. پس از ابلاغ بدهی حسابرسی بیمه، کارفرما 30 روز از زمان ابلاغ بدهی فرصت دارد تا به مبلغ بدهی اعلام شده اعتراض نماید.

برای یادگیری قوانین و نحوه محاسبه بیمه قرار پیمانکاری مقاله: بیمه قرارداد پیمانکاری چیست را مطالعه کنید.

مدارک مورد نیاز برای حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

کارفرمایان و پیمانکاران به منظور حسابرسی بیمه‌ای توسط بازرسان سازمان تامین اجتماعی باید تمام مدارک مربوط به آخرین سال مالی را آماده کنند که شامل موارد زیر است:

  • کاربرگ‌های حسابرسی بیمه تامین اجتماعی
  • صورت حقوق و مزایای کارکنان و کارگران
  •  ارائه برگه‌های تشخیص و سند قطعی مالیاتی
  •  ارائه اسناد و صورت‌های مالی
  • ارائه دفاتر قانونی
  •  ارائه اسناد مالی
  • ارائه لیست کارکنان به همراه فیش‌های پرداخت حق بیمه
  • اعلام اسامی بازنشستگان و احکام بازنشستگی کارکنان
  •  تنظیم تراز چهار ستونی کل و معین و تفصیلی
  • ارائه قراردادها و مفاصاحساب‌های مربوطه

مدارک مورد نیاز برای حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

لازم به ذکر است، کارفرمایان باید تمام این مدارک را به صورت طبقه‌بندی شده و منسجم در اختیار بازرسان حسابرسی بیمه قرار دهند تا جلوی هر گونه ابهام و یا سوتفاهم گرفته شود. در صورتی که در زمینه حسابرسی بیمه سازمان تامین اجتماعی اطلاعات کافی ندارید و با نحوه نگارش و تنظیم اسناد مالی با چالش‌هایی روبرو هستید، بهتر است از خدمات مجموعه یاری تامین استفاده کنید.

این مجموعه در زمینه مشاوره بیمه تامین اجتماعی به کسب و کارها، مشاوره حسابرسی بیمه شرکت‌ها و تنظیم لایحه دفاعیه بیمه جهت شرکت در هیات‌های سازمان تامین اجتماعی خدمات ارائه می‌دهد. همچنین جهت بهره‌مندی از دوره‌های آموزشی یاری تامین اعم از دوره لایحه‌ نویسی، تنظیم لیست بیمه، دوره آموزشی حسابرس شو و غیره می‌توانید به صفحه محصولات مراجعه کنید.

اگر از شرایط سنی، مدارک و معایب بیمه زنان خانه دار اطلاع ندارید به مقاله بیمه زنان خانه دار چیست مراجعه کنید.

چگونگی اعتراض به گزارش حسابرسی بیمه‌ تامین اجتماعی

در برخی از موارد ممکن است که کارفرما، پیمانکار یا نمایندگان آنها نسبت به صدور حکم و نتیجه گزارش مربوط به حسابرسی بیمه اعتراض داشته باشند. در این شرایط کارفرما طبق ماده 42 و 43 قانون تامین اجتماعی می‌تواند اعتراض خود را نسبت به گزارش حسابرسی بیمه‌ تامین اجتماعی و مبلغ بدهی حق بیمه با ارائه مدارک قانونی و با طی کردن مراحل زیر به سازمان تامین اجتماعی اعلام کند.

  • ثبت اعتراض توسط کارفرما
  • تعیین تاریخ رسیدگی توسط سازمان تامین اجتماعی
  • رسیدگی به اعتراض در هیئت بدوی
  • رسیدگی در هیئت تجدیدنظر
  •  پذیرش یا عدم پذیرش اعتراض
  • ابلاغ رأی هیئت بدوی و تجدیدنظر
  • صدور رأی نهایی
  • ارجاع رأی صادره به دیوان عدالت کاری

بر این اساس هر کارفرما یا نماینده آن می‌تواند ظرف مدت 30 روز از تاریخ ابلاغ میزان بدهی بیمه، اعتراض خود را به ‌صورت کتبی به یکی از شعب سازمان تامین اجتماعی اعلام کند. همچنین شعبه تامین اجتماعی موظف است که اعتراض کارفرما را ثبت کرده و تا ظرف مدت یک ماه به آن در جلسات هیئت رسیدگی کند. در جلسات هیئت‌های بدوی رسیدگی، شکایات و اختلافات کارفرمایان با سازمان تامین اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

در واقع مواردی همچون میزان حق بیمه پرداختی، خسارت تاخیر پرداخت حق بیمه، مدت کار نیرو، میزان حقوق، معافیت‌های قانونی و موارد دیگری که در قرارداد ذکر شده، رسیدگی می‌شود. گفتنی است، در جلسه هیئت‌های بدوی به منظور رسیدگی به شکایات و اختلافات کارفرمایان با سازمان تامین اجتماعی اغلب نماینده کارفرما، نماینده کارگران، نماینده وزارت بهداشت، و نماینده شورای‌ عالی سازمان تامین اجتماعی حضور دارند.

نکات مهم و کلیدی درباره حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

با توجه به نکات گفته شده تا اینجا، واضح است که حسابرسی بیمه از جایگاه ویژه‌ای در سازمان تامین اجتماعی برخوردار است. پس هنگام تنظیم دفاتر قانونی شرکت به نکات مهم زیر توجه کرده تا با کمترین ضریب خطا بتوانید موارد قانونی را رعایت کنید.

  1. گزارش حسابرسی بیمه را به عنوان سند رسمی و معتبر بایگانی کنید و در مواقع خاص و در صورت بروز اختلاف بین کارفرما و نیروی کار این گزارش را به مراجع تصمیم‌گیری مانند اداره کار یا شورای حل اختلاف ارائه دهید.
  2. کارفرمایان موظف هستند هنگام بازرسی کارشناسان تامین اجتماعی، نهایت همکاری را داشته باشند و اطلاعات مورد نیاز را به صورت دقیق در اختیار آنها قرار دهند. در صورت عدم همکاری با بازرسان بیمه‌ ممکن است جرایم مالی سنگین اعمال شود و حتی کد کارگاهی شما کارفرمایان غیرفعال شود.
  3. هنگام نگارش اسناد مالی و بیمه‌ای به بار معنایی کلمات توجه کنید و همچنین اطلاعات را به ‌صورت طبقه‌بندی ‌شده درج کنید تا بازرسان هنگام بررسی دچار سردرگمی نشوند.

جمع‌بندی مبحث حسابرسی بیمه تامین اجتماعی

در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامع و کاملی درباره حسابرسی بیمه تامین اجتماعی در اختیار شما قرار دهیم و هر آنچه که در مورد حسابرسی بیمه‌ای و و تنظیم اسناد لازم بود را شرح دادیم. همانطور که گفته شد، هدف کلی از حسابرسی بیمه‌ای، تامین حقوق و حق بیمه‌ کارگران است و تمام کارفرمایان و پیمانکاران و شرکت‌ها و اشخاص حقوقی باید نسبت به تنظیم اسناد و برگه‌های حسابرسی بیمه اقدام کنند.

کاربران عزیز با مطالعه این مقاله در صورت داشتن هر گونه سوال و نظرات ارزشمند می‌توانند آنها را در بخش کامنت با ما در میان بگذارند. تیم یاری تامین در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ مناسب را ارائه خواهند داد.

منبع: https://tamin.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *